Spreminjanje neželenega vedenja:

1. Odločitev. 

V kolikor želite odpraviti neželeno vedenje vašega psa je najprej potrebno dobro razmisliti ali si tega dovolj močno želite. Vprašanja, ki vam bodo v pomoč:

  • Me vedenje dovolj moti, da bom za spremembo le tega pripravljen nekaj časa vlagati svojo energijo in čas v modifikacijo vedenja?
  • Sem sposoben vzpostaviti primerno preventivo (preprečiti psu ponavljanje stare neželene navade) za čas učnega procesa in se bom preventive lahko dosledno držal?
  • Sem pripravljen trenirati večkrat na teden?
  • Sem pripravljen poiskati pomoč v kolikor bom imel s procesom težave (ne veste kako naprej, napredek se ustavi)?

2. Plan dela

Razmislite, kaj želite od psa? Primer: (lajanje na zvonec)

Ob zvonenju zvonca želim:

  • da pes laja, vendar odneha na mojo pobudo
  • da je pes na svojem ležišču
  • da pes v tišini pride do vrat

Razmislite, kaj je razlog za nastalo neželeno vedenje vašega psa. Dobro je vedeti kaj ga motivira za to vedenje in v kakšnem čustvenem stanju je. Vedenje je v večini posledica občutkov, ki jih doživlja vaš pes.  

Pridobite vse potrebne informacije za modifikacijo neželenega vedenja (postopek, preventiva, možni zapleti…).

V kolikor s psom živi več oseb, tudi njih prosite za pomoč pri procesu (spreminjanje neželenega vedenja psa), saj je pri določenih vedenjih ta nujno potrebna. Dajte jim enostavna navodila za trening in navodila sproti prilagajajte glede na napredek vašega psa. 

3. Modifikacija vedenja – postavitev preventive.

Če je le možno najprej trenirajte za situacijo, ne v situaciji! 

Primer: Odziv na zvonec najprej redno treniram, ko nikogar ni pred vrati. Psu bo vaja veliko lažja ko pred vrati ne bo osebe (najprej je potrebno osvojiti ta korak). Pes bo manj vznemirjen, naredila bosta lahko več ponovitev, vi boste v pripravljenosti in osredotočeni na nalogo, težavnost vaje boste lahko sami prilagajali. Trening v situaciji (nekdo je pred vrati) je v začetni fazi navadno pretežek za psa.

Struktura treninga: V kolikor pes pri treningu še vedno ponavlja staro vedenje, je potrebno zmanjšati zahtevnost naloge. Želimo si trening s čim manj ponovitvami neželenega vedenja (normalno pa je, da se z oteževanjem vaje staro vedenje vsake toliko časa ponovi).

Primer: Pes laja na klasičen zvonec v treningu

Nalogo olajšam tako, da zvok zvonca posnamem na telefon in ga predvajam na manjši jakosti. Jakost postopoma stopnjujem. 

Pozorni bodite tudi na čustveno stanje psa. Idealno je, če je pes med treningom rahlo vzhičen. Prevelika vzhičenost ali premočna čustva otežijo učni proces. Če je le mogoče psa nagrajujte v želenem čustvenem stanju in nivoju vzhičenosti.

Redni, kratki in dosledni treningi. V kolikor bodo med treningi preveliki preskoki (en trening na 14 dni) bo trening manj uspešen. Če je le mogoče, naredite kratek trening s psom vsak dan.  

Več pozornosti in fokusa usmerite v to kar hočete od svojega psa. In manj fousa temu kar nočete. Torej ne osredotočajte se na težave/problem, svoj fokus usmerite v rešitev.

Vaša pričakovanja glede napredka naj bodo čim bolj realna. Vzemite si kolikor časa boste potrebovali za modifikacijo vedenja (spreminjanje neželenega vedenja). Pomembno je, dase vam ne mudi. Prav tako si ne postavite pretežke naloge. 

Primer št. 1: Hkrati želim spremeniti 5 vedenj  – zelo verjetno je, da boste pri spreminjanju nekaterih neuspešni, saj je težko vsakemu problemu posvetiti dovolj pozornosti in časa.

Primer št. 2: Vsak dan bom treniral pol ure (zelo verjetno je, da vsak dan ne boste imeli 30 min časa za trening). Zadajte si lažji cilj, ki je na dolgi rok tudi bolj izvedljiv (vsak dan bom treniral vsaj 5 minut – če bom imel voljo in čas pa tudi kako minuto več).

4. Dodatni nasveti

Če želite, da vaš pes spremeni svoje vedenje, ga morate najprej spemeniti vi. Sprememba pasjega vedenja pa bo posledica spremembe vašega dela/vedenja s psom.

  • Veselite se vsakega napredka.
  • Ne pričakujte sprememb čez noč (spreminjanje vedenja traja minimalno 3 tedne).
  • Če imate možnost o napredku poročajte svojemu prijatelju ali inštruktorju.
  • Za lažje spremljanje napredka lahko svoj prvi trening posnamete – enako ponovite čez teden dni in primerjate posnetka (ljudje včasih zelo težko vidimo počasne spremembe).

Ne pozabite, da ste s psom ekipa!

Spreminjanje neželenega vedenja vzame kar nekaj časa, vztrajnosti, doslednosti in truda. Vendar s pravilnim pristopom, pridnim delom in pozitivnim odnosom do dela lahko pridemo do odličnih rezultatov.
Srečno!