Vlečenje na povodcu – Alfakan

Novice o celostni vzgoji in skrbi za vašega psa

Vlečenje na povodcu

Vlečenje na povodcu

Ena izmed pogostih vedenjskih težav psov je zagotovo “vlečenje na povodcu”. To grdo razvado lahko kažejo psi vseh pasem. Ne zgodi se malokrat, da večji psi prav zaradi vlečenja na povodcu pristanjeo v zavetiščih, saj jih njihovi lastiniki ne obvladujejo več in jih morajo oddati.
vzgoja psa,prva stopnja

Težava ni v tem, da manjši psi ne vlečejo, vendar njihovi vodniki to lažje obvladujejo. Psi, ki vlečejo na povodcu, so to navado usvojili zato, ker jih nihče ni naučil drugače. Največkrat psi vlečejo naprej, vodnika vlačijo za sabo in ne upoštevajo, kam želi vodnik. Ljudje si o takem psu pogosto ustvarijo napačno mnenje, saj mislijo, da gre za neposlušnost ali celo dominantnost, pes pa v resnici ne ve, kaj se od njega pričakuje. Torej gre za slabo komunikacijo med psom in vodnikom. Zato je psa potrebno “hoje na povodcu” najprej naučiti in šele nato jo lahko od njega pričakujemo oz. zahtevamo.

 

hoja na popuščenem povodcu,urbano okolje

Vaja hoja na povodcu v dvoje (FOTO: Katja Jemec – pasjafotografija.si)

 

 

Kako pričeti z delom?

Vaja “hoja na povodcu” je ena od pomembnejših vaj, ki bi jo moral lastnik psa pričeti učiti že kot mladiča oz. v rani mladosti. Za psa naj hoja na povodcu predstavlja hojo ob nogi vodnika, kateremu sproščeno sledi, ne da bi vlekel povodec. Povodec mora biti ves čas popuščen, v obliki črke U.

Odločitev, na kateri strani bo pes hodil, je stvar vodnika. V kinologiji se hoja psa uporablja največkrat na levi strani vodnika.

Za učenje te vaje je dobro imeti:

  • pasjo oglavnico – ovratnico
  • kratek povodec
  • dolg povodec
  • oprsnico
  • torbico s hrano
  • kliker
dolg povodec in kratek povodec na psu

Psu že na začetku učenja predstavimo pravila: oglavnico in kratek povodec uporabljamo pri učenju hoje na povodcu, oprsnico in dolg povodec uporabljamo takrat, ko je pes prost in pod nobenim ukazom. Ob uporabi takšnega rituala pes hitreje razume, kar se od njega zahteva.

Učenje naj se prične najprej v nevtralnem okolju, brez motenj. Psa pripnite na kratek povodec in ovratnico že doma, da bo pripenjanje povezal z nečem pozitivnim – s sprehodom. Spustite se do njegove višine, pripnite povodec in ga ob tem nagradite. Izogibajte se gibom sklanjanja nad psom, saj se ob tem lahko počuti ogroženega. Izberite izraz, ki ga bosto za to vajo uporabljali (npr. zraven, greva, noga …). Po izrečenem ukazu počakajte sekundo in šele nato pričnite s hojo. Na ta način bo pes lahko povezal izrečeno besedo z vašo govorico telesa. Hojo pričnite s tisto nogo, ob kateri imate psa. Že po nekaj korakih lepe hoje psa potrdite najprej s klikerjem in ga zatem nagradite s hrano.

vlečenje na povodcu,urbano okolje z motnjami

Motnje dodamo takrat, ko je vaja v nevtralnem okolju utrjena (FOTO: Katja Jemec – pasjafotografija.si)

 

Vajo počasi podaljšujte in ves čas potrjujte s klikerjem in ga nagrajujte s hrano. Zaključite takrat, ko pes lepo hodi in še ne prične z vlečenjem. Ob zaključku vaje dajte psu signal, da je vaje konec, ga sprostite in prepnite na daljši povodec in oprsnico. Učenje te vaje naj na začetku traja le kratek čas, ki ga postopoma podaljšujete.

Šele takrat ko pes vajo dobro razume, greste lahko v okolje z motnjami in tam vajo utrjujete. Hoja na povodcu naj bo vključena v del vsakega sprehoda. Pri tem upoštevajte, da je dobro imeti dovolj potrpljenja, saj je za učenje te vaje potrebno nekaj več časa.

 

900+

uspešno prevzgojenih psov

1000+

zadovoljnih tečajnikov skupinskih tečajev

41

oddaj posnetih o prevzgoji psov

100+

osvojenih nagrad na različnih tekmovanjih

5

držav na svetu, kjer smo prevzgajali pse