Daj 5ko! – Vzgoja in prevzgoja vašega psa na naraven način – Alfakan

Kdo je Rok?

»Rok je najstnik. Najstnik s cerebralno paralizo. Ne hodi, samostojen je lahko z električnim vozičkom. Odvisen je od najine pomoči, kljub temu pa se sam trudi in tisto kar zmore je zanj njegova zmaga. Njegovo življenje zaznamuje mnogo pregledov, terapij pa vendar kljub temu ostaja vedno nasmejan in pozitiven fant. Cerebralno paralizo je sprejel kot del življenja in če si nekaj zamisli, ga pri tem nič ne ustavi. Zato je že poskusil s plezanjem, kolesarjenjem s triciklom, plavanjem…«

Rok in Hera

Smolejevi

Kaj se je zgodilo?

Rok je ob rojstvu utrpel hudo dihalno stisko (oživljanje, deset dni se je boril za življenje in zmagal). Posledica pomanjkanja kisika je cerebralna paraliza IV. stopnje, spastična diplegija, prikrajšava leve noge, atrofična leva noga, skrajšane kite.

Rok je v vsakodnevnih opravilih odvisen od pomoči svojih staršev – Nine in Uroša. Cerebralna paraliza res zaznamuje njegovo življenje, vendar se Rok ne preda.

Življenje s cerebralno paralizo je polno izzivov

Rok ima zaradi cerebralne paralize, spastične diplegije ogromno spasmov, ki so mu v vseh teh letih zlepile skupaj mišice. Ker ima Rok močne bolečine zaradi zlepljenosti mišic po celem telesu (zlepljenost povzročajo spasmi, ki so prisotni čez cel dan, najhujši pa v nočnem času, ko se telo umiri), je njegova fizioterapevtka predlagala operacijo fibrotomijo. Rok se je skupaj s starši odločil za operacijo, ki ga čaka že 10. 12. 2016!

Pri sami operaciji gre za mehansko čiščenje mišic. Po operaciji Rok nadaljuje s fizioterapijami na raztezu mišic. Ena ura terapije stane 35- 45 €. V prihodnosti pa za Roka pride v poštev tudi sklop vsaj treh therasuit terapij. Cena ene tritedenske terapije stane 1600-1800 €. Vmes pa potrebuje Rok tudi fitnes, masaže in čim več gibanja v vodi.

Roku starša ves čas omogočata, da ima poleg nevrofizioterapije v zdravstvenem domu (1x na 14 dni) tudi samoplačniške terapije in terapevtske masaže, ki so še kako pomembne, da Roku vsaj delno omilijo bolečino. S tem so življenjski stroški močno povečani. Vendar vsak še najmanjši korak, vsaka ura terapije pomeni za Rokovo stanje ogromno.

»Kljub vsemu pa se trudimo živeti srečno, izkoristiti vsak nov dan, saj nam je cerebralna paraliza »pokazala«, da so v življenju pomembni vsaki, še tako majhni koraki.«

Rok, Nina in Uroš niso le Smolejevi, temveč tudi Alfakanovi

izbiramo-mladicka
»Rokova največja sreča pa so psi. V svojem otroštvu je dobil svojo prvo gladkodlako prinašalko Kiaro, ki mu je dala potrebno samozavest. Ga poslušala v težkih trenutkih, mu dala voljo po številnih operacijah. V lanskem letu se je moral žal posloviti od nje.

Vendar je v njegovo življenje vstopila nova gladkodlaka prinašalka, Hera. Rok s Hero vsak dan pridno vadi. Je njegova največja prijateljica, zaupnica.«

Res je, da je dan v družini Smolej zaznamovan z resnim zdravstvenim stanjem, bolečino, bojem in vsakodnevnim trudom za normalen vsakdan.

Res pa je tudi, da je na njihovem dnevnem meniju tudi polna mera družinskega smeha, dogodivščin v naravi, sprehodov s psom, metanja žogice, cartanja in lovljenje sreče v najmanjših trenutkih, ki gradijo dan.

Alfakanovci še predobro vemo kako težko je vzgojiti psa. Rok in njegova družina so nam vsem za zgled v vzgoji svojega štirinožnega družinskega člana, ki jim to vrača tako, kot to zna le pes: z brezpogojno ljubeznijo, iskrenostjo, živahnostjo, mokrimi poljubčki in migajočim repkom, ki stran odpihne še tako temne oblake, ki se tu in tam zgrnejo nad družinsko mizo.

V Alfakanu smo Roku pomagali izbrati psičko, ki bo postala njegova zvesta sopotnica po njunih poteh. Skupaj smo se lotili vzgoje Here in celotna družina v tem izvrstno sodeluje ter napreduje. Hera se razvija v krasnega mladega psa, ki bo Roku poleg družbe lahko nudila še veliko več. Razvija se v pravega spremljevalnega psa osebe s posebnimi potrebami. Roku prinaša predmete, jih pobira in mu jih izroča v roke. Izjemno je željna dela, navezana na svoje vodnike in kljub vsej energiji ravno prav crkljiva, da bo zrasla v krasnega družinskega psa.

Družina Smolej ni zaznamovana s cerebralno paralizo. Definirajo jih vztrajnost, srčnost in pozitiva, ki išče poti, kjer jih na prvi pogled ni. Poosebljajo vrednote, za katerimi stojimo Alfakanovci.

alfakan-vzgoja

NAŠ CILJ

Rok je fant, ki nam je vsem prirasel k srcu in mu želimo omogočiti brezskrbnejša najstniška leta. Da bo njegov nasmeh še naprej močno usidran na njegovem obrazu smo se odločili, da bomo zanj zbrali najmanj 3000 €.

S tem lahko Roku in njegovi družini pomagamo pri spopadanju s stroški okrevanja, operacij in protibolečinskih terapij.

Alfakanovci vedno stojimo skupaj, zato bomo skupaj naš cilj tudi dosegli! Si zraven? Daj 5ko!

Kako lahko pomagam?

1. Doniraš 5 € na 1919 s ključno besedo ROK5

Pošljite SMS sporočilo z geslom ROK5 (brez presledka) na 1919!

Podarjenih 5 evrov bo v celoti, torej brez odbitkov, namenjenih za plačilo stroškov Rokove protibolečinske terapije.

Storitev velja za uporabnike Telekoma (vključuje Izimobil) in Simobila.

Pravila in pogoji uporabe storitve (Telekom).

Pravila in pogoji uporabe storitve (Simobil).

2. Omogočiš Roku terapevtsko storitev:

  • Bobath terapije
  • terapije Vojti
  • Therasuit terapije
  • terapevtske masaže celega telesa
  • plavanje
  • jaccuzi
  • vodeni fitnes – za ohranjanje mišične mase
  • BDA terapija
Rok potrebuje redne terapije, ki so samoplačniške. Ali ste predstavnik podjetja, ki nudi tovrstne storitve? Kontaktirajte nas ali Rokovo družino direktno in se dogovorite, kako bi lahko Roku pomagali.

smolejhera

Prav vsi nakazani zneski bodo brez slehernega odbitka porabljeni za Roka.

 

900+

uspešno prevzgojenih psov

1000+

zadovoljnih tečajnikov skupinskih tečajev

41

oddaj posnetih o prevzgoji psov

100+

osvojenih nagrad na različnih tekmovanjih

5

držav na svetu, kjer smo prevzgajali pse