Sadje vsebuje veliko različnih vitaminov, zato je dobro, da ga uvrščamo v vsakodnevni pasji obrok. Potrebno je upoštevati, da psa nikoli ne hranimo s plesnivim ali nezrelim sadjem, najbolje je, da je le-to dobro zrelo. Enako kot zelenjavo je potrebno tudi sadje pred hranjenjem spasirati, da ga pes lahko v celoti prebavi in izkoristi. Sadju je pred hranjenjem potrebno odstraniti koščice, ker se v njih nahaja strupena snov, ki je v velikih količinah lahko za psa nevarna. Pri določenih vrstah sadja je treba odstraniti tudi lupino, predvsem v primeru, ko je obremenjena s pesticidi, oziroma kadar je kemično obdelana (banane, ananas, citrusi …).


Na začetku je bolje poskusiti z eno vrsto sadja, saj lažje ugotovimo, kako pes nanj reagira. Kasneje se lahko različne vrsta sadja meša med seboj. Vsekakor je dobro, da dobiva pes različne vrste, saj le na tak način poskrbimo za vnos različnih vitaminov. Sezonsko sadje je vsekakor najprimernejše, saj raste v bližini, je cenovno bolj dostopno in običajno na voljo tudi iz ekološke pridelave. Veliko psov obožuje sadje, zato ga lahko uporabljamo tudi kot priboljšek.

 

1. KATERE VRSTE SADJA NISO PRIMERNE ZA PSA ?

Bezgove jagode, kutina, grozdje, kosmulja, karambola.

2. KATERE VRSTE SADJA SO PRIMERNE V PREHRANI PSA ?

Ananas, grenivke, jabolka, marelice, banane, breskve, hruške, jagode, fige, maline, češnje, papaja, limona, kivi, mandarine, mango, slive, melone, robide, kaki.

  • ANANAS: Visoka vsebnost encima bromelaina uvršča ananas v odlično zdravilno sredstvo, ki pomaga pri prebavi in obenem uničuje parazite, gliste ter slabe bakterije v črevesju. Spada v skupino sadja, ki ga je pred hranjenjem potrebno olupiti.
  • BANANE: Banane so južno sadje, saj rastejo le v toplih predelih sveta. Pred hranjenjem je potrebno odstraniti olupek, ki ni prebavljiv. Banane so priporočljive predvsem iz ekološke pridelave, saj so manj obremenjene s pesticidi. Psa hranimo le z dovolj zrelimi sadeži. Banane dobro nasitijo in obenem pomagajo pri zaustavljanju driske, saj odlično delujejo na želodčno sluznico ter ostale prebavne organe.
  • BRESKVE: Vsebujejo veliko karotina in imajo dober vpliv na imunski sistem. Obenem ugodno vplivajo na srce, ki ga krepijo. Pomagajo pri odvajanju vode iz telesa in pospešujejo prebavo, zato so priporočljive v pasji prehrani. Uspevajo tudi v Sloveniji, dobro jih je v prehrano vnašati predvsem v sezoni.
  • ČEŠNJE: Glede na to, da rastejo tudi v Sloveniji, so vsekakor priporočljive v prehrani psov. Pred hranjenjem je potrebno odstraniti koščico, ki je za psa strupena. Češnje delujejo protivnetno in razstrupljajo škodljive snovi v telesu. Ugodno vplivajo pri revmatičnih obolenjih sklepov in artrozi.
  • FIGE: So priporočljive v prehrani psa, vendar je potrebno odstraniti olupek. Imajo nizko kalorično vrednost, dobro nasitijo in pospešujejo prebavo, zato jih v primeru driske ni dobro vnašati v prehrano, lahko pa se vanjo vnašajo ob zaprtju. Ko so fige dovolj zrele, imajo sladek okus, zato jih imajo psi po večini radi.
  • GRENIVKE: Spadajo v skupino citrusov in so primerne v pasji prehrani. Visoka vsebnost vitamina C jih uvršča v skupino, ki ugodno vpliva na imunski sistem. Pred hranjenjem jih je potrebno olupiti. Glede na to, da vsebujejo veliko kisline, z njimi psa hranimo le v zmernih količinah.
  • HRUŠKE: Se lahko uporabljajo pri zaprtju, saj so hitro prebavljive in vsebujejo veliko tekočine. Na črevesje delujejo očiščevalno, razstrupljajo telo, saj vežejo nase težke kovine, ki se izločijo. Hruške lahko ponudite psu neolupljene, v kolikor so iz biološke pridelave. Zaradi sladkastega okusa so pri psih priljubljene.
  • JAGODE: Običajno jih lahko kupimo pri specializiranih prodajalcih, rastejo pa tudi v domačih vrtovih ali divje v gozdovih. Ugodno vplivajo pri driski, napenjanju in drugih prebavnih težavah. Dobro vplivajo na pasjo kožo in dlako. Razstrupljajo celotni organizem in krepijo imunski sistem. Priporočljivo je uporabljati sezonske sadeže.
  • JABOLKA: Spadajo v skupino sadja, ki je skozi vse leto na voljo v hladilnicah. Jabolko pred hranjenjem ni potrebno olupiti, saj se ravno v lupini nahaja veliko hranljivih snovi. Priporočljivo je odstraniti koščice, ki so za psa strupene. Visoka vsebnost pektina pomaga pri čiščenju črevesja, v katerem se nahajajo bakterije. Jabolka preprečujejo njihov nadaljnji razvoj. Vsekakor so zelo priporočljiva v prehrani psa.
  • KAKI: Zaradi visoke vsebnosti karotina je tudi sadež kakija priporočljiv v pasji prehrani. Uporabljajo se le zelo zreli sadeži, ki jim je potrebno odstraniti lupino in koščico.
  • KIVI: Sadež kivija je bogat z vitaminom C, zato ugodno vpliva na imunski sistem, presnovo in izboljšuje težave z vezivnimi tkivi. Lupino je potrebno odstraniti le v primeru, ko je kemično obdelana. Priporočljivo je hranjenje z le zelo zrelimi sadeži, ki so že dovolj sladki. Na žalost so na kivi nekateri psi preobčutljivi, zato pri njih lahko povzroča drisko. V takšnih primerih uporaba kivija ni priporočljiva.
  • LIMONE: Uporaba limone je priporočljiva zaradi visoke vsebnosti vitamina C, ki krepi imunski sistem in ugodno vpliva na dlako, kožo ter vezivna tkiva. Zaradi svoje kislosti povzroča pospešeno delovanje želodčne sluznice in s tem podpira prebavo ter prebavni trakt. Pred hranjenjem je potrebno odstraniti lupino in koščice.
  • MALINE: Uspevajo divje v naravi ali v domačem vrtu. Visoka vsebnost vitamina C jih uvršča v skupino sadja, ki ugodno vpliva na imunski sistem. Vsebujejo visok delež vitamina B – biotina, ki ugodno vpliva na dlako in kožo. Maline odvajajo vodo, zato jih lahko uporabljamo pri odpravljanju težav z ledvicami ter pri zaprtju.
  • MANDARINE: Za mandarine velja enako kot za ostale vrste citrusov. V kolikor jo ima pes rad, jo lahko olupljeno in brez koščic v manjših količinah vnašate v prehrano svojega psa.
  • MANGO: Se lahko uporablja v zrelem stanju. Pred hranjenjem je potrebno odstraniti koščico in lupino. Mango dobro deluje na pigmentacijo dlake in podpira delovanje sluznice. Ugodno vpliva na mišični sistem, predvsem na srce. Na živčni sistem deluje pomirjajoče, zato se ga lahko uporabi v stresnih situacijah.
  • MARELICE: Vsebujejo visoko vrednost karotina, zato ugodno vpliva na imunski sistem. Prav tako vsebujejo vitamin C in snovi, ki pomagajo pri celjenju ran, ugodno vplivajo na dlako in kožo. Marelic ni potrebno olupiti, razen v primeru, ko so sadeži kemično obdelani. Vsekakor jih je pred hranjenjem dobro umiti in odstraniti koščico.

POZOR!!! Velika količina marelic pri brejih psicah lahko povzroči splav!

  • MELONA:  Je priporočljiva v prehrani psa, saj krepi imunski sistem in sluznico. Pred hranjenjem je potrebno odstraniti lupino in koščice.
  • PAPAJA: Je zelo cenjeno sadje v pasji prehrani. Podobno kot ananas vsebuje dragocene vitamine in encime, ki ugodno vplivajo na prebavni trakt. Papaja se lahko uporablja pri driski in težavah v črevesju. Na organizem deluje poživljajoče in ga krepi. Pred hranjenjem je potrebno odstraniti koščico, lupino pa le v primeru, ko je kemično obdelana.
  • ROBIDE: Uspevajo divje v naravi in jih lahko naberete med sprehodom. Visoka vsebnost vitamina C in karotina krepi imunski sistem. Pomagajo pri krepitvi vezivnih tkiv, na sluznico delujejo protivnetno in pomagajo pri delovanju žlez.
  • SLIVE: Priporočljive so tako modre kot rumene slive. Vsebujejo veliko B-vitamina in krepijo imunski sistem. Uporabljajo se tudi pri zaprtju. Pred vnašanjem v prehrano je potrebno odstraniti koščico.

češnje1

3. KAKŠEN DELEŽ NAJ PREDSTAVLJA SADJE V PASJEM OBROKU?

Razmerje, ki je primerno za sestavo pasjega obroka, je:

Razmerja se lahko dnevno prilagajajo glede na potrebe vašega psa. Pri hranjenju je potrebno vsekakor upoštevati, kako pes hrano sprejema in prenaša; nekaterim psom bolj odgovarja obrok z večjim deležem beljakovin, drugim bolj hrana z manj beljakovin in več sadja.  Vsekakor pa je dobro, da je sadje uvrščeno v vsakodnevni jedilnik vašega psa.