V medijih ter na družabnih omrežjih se večinoma govori bolj o lepih plateh lastništva oz. skrbništva psa. Vendar pozor: romantična predstava o psu nas lahko zavede, saj ni vedno le lepo. Do tja moramo še priti, zato je pomembno, da se pred nakupom ali posvojitvijo psa na to odgovorno pripravimo. V nasprotnem primeru je lahko lastnišvo oz. skrbništvo velika negativna izkušnja. Če se bomo na to dobro pripravili, ter se zavedali tudi negativnih stvari, pa je lahko to nekaj neprecenljivega.

IZPOSTAVLJENE NERESNICE V PASJEM SVETU

Če psa še nimate, res dobro premislite, preden se zanj odločite. Pes prinaša veliko odgovornost in odrekanje. Žal večinoma ljudje pred nakupom ali posvojitvijo psa ne premislijo dovolj. Velikokrat se zgodi, da kratko potegnejo psi, saj ljudem zrastejo čez glavo. 

Lastnišvo psa ne prinaša samo lepih in pozitivnih stvari. Ljudje si velikokrat vso zadevo drugače predstavljajo, jaz temu pravim romantična podoba o tem, kako je imeti psa. Želim si, da bi se ljudje bolj odgovorno pripravili na nakup ali posvojitev psa ter dobro pretehtali tudi negativne stvari, ki jih takšna odločitev prinese.

Kako se kaže v praksi?

Družina ima velikokrat romantično predstavo o tem, kako gremo po psa, ki nas sam izbere, nato tečemo z njim po travniku obsijanim s soncem, teče cela družina, mladiček pa nam vdano sledi…

Kaj se dejansko zgodi? Družina gre po psa in nato doma ugotovijo, da ta mladiček še nič ne zna: povsod lula, laja, cvili,… Iz prijetnega teka po travnikih se zgodi to, da pes začne tečt v vse smeri, ljudje za njim, se derejo, ga lovijo,… Nato naslednji dan noče na sprehod. Panično zažnejo iskati pomoč, tečaj.

Nato se začnejo kregati med sabo, partnerja si potiskata krivdo en na drugega, jezijo se na otroke,… Romantična podoba gre hitro v pozabo. Pes postane nočna mora. Zakaj pride do tega? Iz mojih izkušenj zato, ker prebiramo predvsem pozitivne lastnosti lastništva oz. skrbništva psa. Velikokrat so tudi opisi pasem napisani preveč romantično. Pišejo jih vzreditelji, ki so zaljubljeni v svojo pasmo ter izpostavljajo predvsem pozitivne lastnosti.

Vendar ni vsaka pasma primerna za urbano okolje in prav tako ni vsak pes primeren za vsako družino. 

Na spletu se torej preveč poudarjajo pozitivne plati skrbništva psa, premalo pa se govori o negativnih plateh. Zato lahko pride do tega, da se romantična podoba spremeni totalno nočno moro. 

Katere so po mojem mnenju najbolj pomembne negativne plati skrbništva psa?

NEGATIVNE PLATI SKRBNIŠTVA PSA:

  1. Ogromen časovni vložek

Za psa si je potrebno vzeti čas. Odvisno sicer od njegove starosti, vendar lahko računate na približno 2 uri na dan.

Med snemanjem ene izmed oddaj “Pozor priden pes” smo prišli na uvodni sestanek ob 8:00. Prvo moje vprašanje, ko sem prišel in videl, kako je pes nervozen je bilo, če je že bil na sprehodu? So me le čudno gledali in povedali, da ne bodo hodili tako zgodaj na sprehod. 

Psi potrebujejo najmanj dva ali tri sprehode dnevno. To pomeni tudi PRED službo. Ne bo dovolj, da boste šli samo ven in se na sprehodu pogovarjali, temveč bo potrebno na sprehodu garat (psu metat žogico, se igrat,…). Če tega ne boste delali, bo šel pes po svoje. Potem bo ponovno nezadovoljstvo in vprašanje “zakaj gre moj pes po svoje?”

Poleg jutranjega vstajanja bo potrebno mladička navaditi na opravljanje potrebe zunaj. Pes sam po sebi ne ve, da ste pravkar položili nov parket. On se bo polulal sredi dnevne sobe. Mladička je potrebno na sobno čistočo navaditi, kar ponovno zahteva čas.

Vzgoja in socializacija

Vzgoja in socializacija psa predstavljata velik časovni vložek. Ne bo dovolj, da greste 1x tedensko na tečaj in mislite, da boste psa vzgojili. Sploh pa ne v klasični pasji šoli, kjer 1x na teden hodijo po poligonu gor in dol. 

Če že imate psa: razporedite dolžnosti po družinskih članih. V praksi vidim, da prihaja do preobremenitve nekaterih članov družine. Preden kupite psa ali tudi če ga že imate, se skupaj vsedite in dogovorite, katere naloge bo prevzel kateri član.

2. Vaša svoboda

Ko kupite ali posvojite psa, daste približno 15 let svoje svobode stran. Zakaj? Ker ne morete iti povsod, kamor bi lahko šli brez psa. Ne glede na to, da se glede tega stvari izboljšujejo (čedalje več psom prijaznih kavarn, restavracij,…) je še vedno potrebno prej preverit, kako je z dovoljenjem glede psa. Ko greste na dopust je potrebno preverit če dovolijo psa in kakšna je okolica. Če boste imeli večjega psa boste mogoče morali kupiti tudi večji avto…

Skrbništvo psa prinaša več prilagajanja našega življenja. Del vaše svobode gre. Na potovanje z letalom s psom skorajda ne boste mogli iti – ali boste potovanja zamaknili za 15 let ali boste psa dali v varstvo. Vsako varstvo ni dobro varstvo – če boste psa pustili svoji babici, boste nazaj najverjetneje dobili psa, pri katerem boste ponovno morali odpravljati težave. 

Razmišljati morate o transportu, kvalitetnem varstvu, vašem dopustu, velikosti avta, glede odrekanja od potovanj,… En del svoje svobode je potrebno oddat. 

Seveda lahko tudi potujete s psom, kar dokazuje ekipa punc Chasing the Tale, kjer sta tudi dve naši inštruktorici. Za prijeten skupni dopust pa morajo biti psi dobro vzgojeni, navajeni, socializirani,… 

Pes ogromen strošek?

3. Denarni vložek – ogromen strošek

Lastništvo oz. skrbništvo psa stane.

  • nakup: če je že na začetku težava cena psa, pri nakupu psa ne morete varčevati. Razlika je če greste v zavetišče in psa posvojite, vendar če se boste odločili za nakup, ne varčujte pri tem. Namreč nakup psa je le prvi strošek, veliko večji strošek je nato oskrba psa.
  • hrana
  • veterinar
  • oprema
  • vzgoja
  • nesreča
  • zdravila,…

Nekateri ljudje se ne odločijo za zdravljenje psa ker nimajo denarja. Ljudje ne razmišljajo, da je možno, da se pes poškoduje, zboli, da mu bo mogoče potrebno celo življenje dajat draga zdravila, da ga je potrebno cepit, da se o hrani niti ne pogovarjamo (romantična predstava o psu). Tudi če kupujete poceni hrano, se vam lahko to maščuje – pes dobi hude alregije, za zdravljenje katerih lahko zapravite ogromno denarja. 

Tisti, ki že imate psa: predlagam vam, da psa zavarujete. Mi sodelujemo z Zavarovalnico Triglav, saj je super, da imate recimo letni agregat npr. 100 eur. Naši tečajniki imajo pri zavarovalnici Triglav 10% popust.

Če pride do česarkoli in posledično ogromnih stroškov, vam lahko zavarovalnica pride zelo prav. Hitro lahko pride do manjše poškodbe (ki se lahko zgodi npr. med tekom), ki lahko za sabo potegne že večje stroške. Vsak ki ima psa bo slej kot prej imel velik račun pri veterinarju. Če ne pri tem psu, pa pri naslednjem. 

Priporočam vam tudi, da imate za veterinarsko oskrbo za vsak slučaj nekaj denarja na strani.

Kaj pa vaša čustva?

4. Čustveni vložek

Ali ste pripravljeni na to, da bo vaš pes zbolel? Nekatere bolezni so tako hude, da mu ne moremo niti z denarjem niti z najboljšim veterinarjem več pomagati.

Ste pripravljeni na to, da bo vaš pes poginil? Na to se sicer ne moremo pripravit, vendar se je potrebno zavedati čustvenega vložka. Na psa se namreč neverjetno navežemo.

Ali ste pomislili na to, da se boste kdaj v družini kregali zaradi psa? Nekateri gredo tudi narazen in se potem kregajo glede skrbništva psa.

KAJ LAHKO NAREDITE, DA SE NEGATIVNIM FAKTORJEM PRI LASTNIŠTVU PSA IZOGNETE?

Svoboda:

  • Razmislite o kvalitetnem varstvu za primer, če kdaj psa ne boste mogli vzet s sabo.
  • Če psa vzamete s sabo, združujte aktivnosti.
  • Poučite se o pasmi, ki jo imate in pasjih nagonih.

Čustven vložek:

Ko psa že imate, se znotraj družine o psu pogovarjajte. Ne samo o tem, kaj bo kdo delal ampak odkrito o tem, kako bomo skupaj vzgojili psa. Kaj psu manjka, kako lahko skupaj naredimo boljše. O tem se pogovarjajte pogosto in odkrito.

Posvet s strokovnjakom: Če se vam zatakne, greste k strokovnjaku. Če se vam recimo v kopalnici zlomi ploščica, boste tudi poklicali keramičarja da vam bo pomagal. 

Izobraževanje: več kot veste in znate, bolj so vam stvari jasne in manj to vpliva na vaš stres. Ko sem ugotovil, da ima Falko epilepsijo, je bila moja naloga, da se čim bolj o tem izobrazim – bolj  kot razumem, manj mi je stresno. Izobrazite se glede vzgoje psa, pasjih nagonov, psihologije,…

Romantična podoba lastništva psa je neodgovorna, saj ne obračunamo časovnega vložka, svobode, denarja in čustvenega vložka. Pes lahko postane še ena izmed težav, ki jih že imate. Zaradi tega se lahko kregate, ste slabe volje, greste s partnerjem narazen, ste v stresu, celo zbolite,… Ko enkrat psa imate, ga ne morete več kar tako oddati.

Ne govorim o tem, da je pes napaka, vendar ali ste pripravljeni na njega? Ste se podučili, kaj to pomeni ali niste?

Lepo je imeti psa, vendar ne pozabite tudi na negativne stvari, ki jih le-to predstavlja.