Kaj moramo pripraviti in na kaj moramo biti pozorni od prvega trenutka?

Odločili smo se, da bomo v svoje življenje vključili psa. Izbrali smo primernega predstavnika pasme, ki nam glede na značajske lastnosti ter po stopnji aktivnosti najbolj ustreza na naš življenjski slog. Preden psa pripeljemo domov, moramo urediti nekaj stvari, da bo naše skupno življenje tako harmonično in prijetno, kot smo si zamislili.


 

5 KORAKOV DO PRAVILNEGA ZAČETKA SKUPNE POTI

1. PRIMEREN PROSTOR IN MOŽNOST OMEJITVE

V stanovanju moramo izbrati mesto, kjer bo imel pes svoje ležišče. To mesto naj bo v mirnem delu stanovanja, kjer nam pes ne bo v napoto in bo imel mir. Za prvih nekaj mesecev na izbrano mesto postavimo kletko ali ograjico, kjer bo pes lahko nemoteno počival, ko se z njim ne bomo ukvarjali. Na tak način ga bomo naučili, da se doma počiva in preprečili, da se uči slabih navad, dela škodo in se izpostavlja nevarnostim.

Ob prihodu mladička naj bo njegovo mesto že urejeno in takoj mu ga predstavimo kot njegov brlog.

 

vzgojen mladiček v boksu

Psa na kletko navadimo tako, da ga vanjo zvabimo s hrano in postopoma podaljšujemo čas, ko je zaprt. Bivanje v kletki naredimo prijetno tako, da občasno vanjo spustimo nekaj hrane, ali pa mu ponudimo samozaposlitveno igračo ali žvečilko.

2. NAKUP OPREME

Da se ne bomo znašli v zagati, je priporočljivo, da vso potrebno opremo za oskrbo mladiča nakupimo že pred njegovim prihodom.

  • Ovratnica ali oprsnica primerne velikosti
  • Povodec
  • Dolg sledni povodec, da bomo psa imeli pod kontrolo tudi, kadar bo prost
  • Posodica za vodo
  • Primerna krtača ali glavnik
  • Kletka primerne velikosti
  • Primerne igrače (žoga, vlečka), a z njimi ne pretiravajmo
  • Naravne žvečilke iz kože ali kit, da bomo psa lahko zamotili
  • Torbica za hrano, da bomo nagrado za pravilno vedenje imeli vedno pri roki
  • Primerna pasja hrana. Najverjetneje nam bo vzreditelj dal nekaj hrane ob predaji mladiča, sami pa si priskrbimo večjo zalogo, ali kupimo hrano, ki se nam za psa zdi primernejša.

3. DOLOČIMO PRAVILA

Pred novim članom svojega krdela želimo nastopiti kot suvereni vodniki, ki točno vedo kaj želijo in kaj počnejo. Zato se moramo pred njegovim prihodom vprašati 2 pomembni vprašanji:

1. Kaj od psa želimo?

2. Kako ravnati, da bomo želeno dosegli?

Glavne vodnikove lastnosti pri vzpostavljanju pravilnega odnosa s psom so doslednost, pravičnost in odločnost. Zato se moramo vsi člani družine dogovoriti, kaj bo psu dovoljeno in kakšna bo vloga posameznih družinskih članov pri skrbi za psa. Seznam pravil se od družine do družine razlikuje glede na življenjski stil in navade. Pomembno je, da se dogovorjenih pravil dosledno držimo.

4. SOBNA ČISTOČA

Med prvimi veščinami, ki jih moramo naučiti pasjega mladička, je sobna čistoča. To pomeni, da ga navadimo potrebo opravljati zunaj in ne v stanovanju. Navajanja se lotimo takoj po prihodu, saj ga bo opravljanja potrebe v stanovanju, če se bo tega naučil sam, zelo težko odvaditi.

Kar najmanjkrat se mora zgoditi, da psu uide tam, kjer mu ne bi smelo. Da bi to dosegli, ga moramo vsakič peljati na mesto, kjer želimo, da opravi potrebo. Psa peljemo na potrebo:

  • takoj, ko se zbudi,
  • med igro,
  • 15 minut po hranjenju ali pitju,
  • in takoj ko postane nemiren in daje občutek, da išče prostor, kjer bi se lahko olajšal.

Prve tedne moramo biti pripravljeni tudi na nočno vstajanje in sprehajanje.

Takoj, ko pes na želenem mestu opravi potrebo, ga prisrčno pohvalimo in nagradimo. Če mu bomo sproti še govorili LULAJ ali KAKAJ, ga bomo kmalu naučili potrebo opravljati na povelje.

To, da zna pes opraviti potrebo na povelje, nam bo prišlo prav. Tako mu bomo lažje dopovedali, kje je opravljanje potrebe dovoljeno. Poleg tega bo razumel, da bo moral pohiteti, kadar se nam bo mudilo. Če se bo pes polulal na povelje, ga bomo lahko brez skrbi pustili nekaj časa samega, saj bomo vedeli, da ga ne bo tiščalo.

Uporaba plenice ali druge podloge, kjer pes lahko opravlja potrebo v stanovanju, je včasih lahko v pomoč, če ne moremo zagotoviti dovolj pogostih izhodov, a je ne priporočamo, saj se je bo zelo težko znebiti.

5. PASJA “ŠOLA”

Najbolje je, da se vodnik še pred prihodom psa posvetuje s strokovnjakom za pasje vedenje. Ta mu ustrezno svetuje, kako se lotiti vzgoje psa in lastnik se takoj vključi v tečaj vzgoje v dobri pasji šoli. Vzgoja je namreč veliko lažja in hitrejša, kot pa prevzgoja neželenih vedenj.

Kako izbrati pravo šolo zase?

Vsekakor ni priporočljivo, da sta merili za izbiro šole in inštruktorja bližina šole in cena. Znance in prijatelje, ki imajo svoje pse zgledno vzgojene, vprašajmo, v katero pasjo šolo so hodili. Za mnenja in ocene lahko pobrskamo tudi po internetu. Ko zberemo dovolj informacij, pa se odpravimo na obisk. Najbolje bo, da pokličemo na kontaktno številko in se dogovorimo, da bomo prišli pogledat tečaj, ki ravno poteka. Že po razgovoru po telefonu in nato po videnem in slišanem na ogledu se bomo zlahka odločili, katera šola, način dela in inštruktor nam najbolj ustrezajo.

vzgojen mladiček


Zavedati se moramo, da nas do sožitja čaka veliko dela. S tem, ko bomo že od prvega trenutka delali pravilne korake, bo pot do cilja krajša in prijetnejša.