Na krožno igro s psom se dobro pripravite:

Krožna igra s psom:

  1. Primerna oblačila: oblecite stare stvari, ki vam jih ne bo škoda, če jih boste umazali. Imejte »pasja oblačila«, ki jih nato preoblečete.
  2. Bodite pripravljeni na vse situacije. Na sprehod vzemite manjši nahrbtnik, kjer imate dodatne stvari: npr. povodec, rezervno igračo, anorak za primer dežja, plastenko z vodo v vročini,…
  3. Že pred igro lahko psu dovolite, da nese v gobcu kakšno stvar. Tako se ne bo imel toliko časa ukvarjati z ostalimi stvarmi okoli njega (npr. psi, ljudmi), saj bo imel nalogo – nesti neko stvar v gobcu.
  4. Priporočam žoge iz umetne gume, ki so čim bolj hrapave, da psu ne spolzijo v sapnik. Žoga naj bo primerne velikosti, bolje da je večja kot manjša da je ne more pogoltnit.
  5. Pred igro psu omogočite opravljanje potrebe.
  6. Psa pred igro tudi segrejte in ga po koncu igre ohladite. Če imate možnost mu po končani igri ali drugi aktivnosti omogočite osvežitev v hladni vodi, da npr. stoji par minut v hladni vodi. To bo zacelilo morebitne mikro poškodbe, ki lahko nastanejo med aktivnostjo.
Krožna igra s psom: Jure in Falko med igro
Krožna igra s psom: Jure in Falko med igro

Foto: Maja Rokavec

Kako pravilno izvajati krožno igro s psom?

  • Cilj krožne igre je, da ko psu nekaj vržete, to prinese. Če jo boste izvedli pravilno, bo pes v njej užival.
  • Psa že doma navadite, da vam bo žogo dal v roko. Lahko ga naučite s pomočjo hrane. Iz tega sledi, da pes dojame, da prej kot vam bo dal žogo v roko, prej mu jo boste vrgli.
  • Igro začnite trenirat doma, torej v okolju brez motenj. Nato postopoma trenirate v vedno težjem okolju.
  • Če se boste v trenutku, ko boste žogo vrgli in jo bo pes zagrabil začeli premikati stran od psa, bo pes nagonsko tekel proti vam.
  • Na začetku žoge ne mečite daleč. Kasneje lahko za pomoč pri dolžini uporabljate metalca za žogice.
    Bodite pozorni kako mečete žogo, da se pes ne bo pri tem poškodoval. Ne mečite jo preveč v zrak, da se pes pri skoku ne bi poškodoval, ampak jo naj ujame čim bolj med tekom.
  • Psa takoj pohvalite ko ujame žogo. Bodite veseli, navdušeni nad njegovim lovljenjem in prinašanjem žoge. Tako bo tudi pes dojemal to igro kot nekaj najboljšega.
  • Iz krožne igre lahko preidete tudi v iskalno igro. Vmes lahko s psom povadite kakšne vaje (npr. samokontrolo). Če pes še ne obvlada samokontrole, ga na začetku držite za ovratnico ali povodec. Začnite tako, da pes vidi kam je padla žoga, nato pa težavnost stopnjujte (združite s samokontrolo, lahko pokrijete oči).
  • Če boste igro pravilno zgradili, je lahko to boljša nagrada za vašega psa kot igra z drugimi psi, lovljenje divjadi,…

Vsak pes potrebuje obsesijo. Več kot ima nagona, več usmerjene dejavnosti potrebuje. Če vi ne boste našli obsesije za vašega psa, bo sam našel nekaj drugega, kar vam verjetno ne bo všeč. To je orodje, ki ga lahko uporabljate za srečno, sproščeno, zadovoljno in aktivno življenje psa.

Priprava psa na igro, krožna igra, borbena igra in iskanje igrače, najdete na Alfakan e-akademiji: KLIK

Še posnetek v katerem je krožna igra prikazana tudi v praksi:

Izvajanje pravilne igre je pomembno, saj lahko tako v njej uživata oba – tako pes kot tudi njegov vodnik.