MIRITVENI SIGNALI – KOMUNIKACIJA PSOV

Ključ kvalitetnega ter mirnega sobivanja ljudi ter psov, se skriva v razumevanju komuniciranja slednjih. Ampak kaj so to miritveni signali?

Psi komunicirajo svoje počutje skozi trideset (in več) različnih miritvenih signalov. Ker so psi nekonfliktna bitja, se bodo neprijetnim, konfliktnim situacijam probali izogniti za vsako ceno, ravno z uporabo miritvenih signalov, ki bi naj dogajanje umirili. Uporabljajo jih v različnih situacijah, z vsemi živimi bitji. Tudi z ljudmi.

Miritveni signali so jezik, ki ga psi poznajo od prvega dne. Eden izmed pogosto uporabljenih miritvenih signalov, že v leglu pri mladičih, je zagotovo zehanje. To lahko opazimo na primer ob dvigu in cartanju mladička. Od psa do psa je odvisno, koliko miritvenih signalov, kako pogosto ter v kakšnih situacijah jih uporablja.

‘’Za vrste, ki živijo v tropih, je pomembno da so sposobni komunicirati s pripadniki svoje vrste. Zato, da lahko sodelujejo ko so na lovu, da lahko vzgajajo svoje potomce in verjetno najpomembnejše: da sobivajo v miru drug z drugim.’’ (Calming signals – The Art of Survival, 2013).

Psi skozi voh, sluh in vid zelo hitro zaznajo različne spremembe, na primer spremembo našega počutja, vedenja, vonja, naših izrazov in tako naprej. Zanimivo je, da lahko psa naučimo, da se odziva na naše šepetanje. Dejstvo, ki dokazuje, da različnih povelij ne rabimo kričati na ves glas, saj so nas psi ob pravilnem, sistematičnem treningu, sposobni upoštevati že z minimalnim tonom glasu.

Miritveni signali – 15 najpogosteje spregledanih

15 najpogosteje spregledanih miritvenih signalov katere psi poskušajo komunicirati, ko so soočeni z za njih potencialno neprijetno, stresno ali negativno situacijo:

  1. Obračanje glave (pogled vstran)
  2. Nastavljanje hrbta (obračanje v drugo smer)
  3. Mežikanje (zapiranje oči)
  4. Raztegovanje (predklon z raztegnjenimi sprednjimi tacami)
  5. Vleganje na tla (preža)
  6. Oblizovanje
  7. Vihanje robov ustnic (nasmihanje)
  8. Ovohavanje tal
  9. Zehanje
  10. Dvig sprednje tačke
  11. Zamrznitev psa
  12. Mahanje z repom
  13. Hoja v loku (namesto direktno naprej, na primer v drugega psa)
  14. Cmočkanje (z gobcem)
  15. Zelo počasna (in previdna) hoja

V kolikor spregledamo, ne upoštevamo govorice svojega psa ali jo celo kaznujemo, preidejo psi v drugo fazo, kjer se že počutijo zelo ogrožene in to jasno komunicirajo z kazanjem zob, dvigovanjem ustnic in renčanjem.

Če ignoriramo tudi drugo fazo ali jo ponovno kaznujemo, psi prenehajo s komunikacijo in preidejo v reakcijo. Reakcije so odvisne od psa do psa. Lahko pride do napada, do ugriza ali do pobega psa (v kolikor ima to možnost).

Ignoriranje ali kaznovanje miritvenih signalov pri psu lahko na daljši rok vodi v zaprtje psa samega vase – z komunikacijo popolnoma preneha, tudi z okolico, z drugimi psi, v stanja (kot sta agresija, anksioznost), ki so posledica obupa in frustracij ter nezmožnosti mirnega komuniciranja in umirjanja situacije.

DOMAČA NALOGA

V kolikor ste se med prebiranjem tega članka vprašali, katere izmed naštetih miritvenih signalov ter v kakšnih situacijah uporablja vaš kuža, bodite pozorni na njegovo telesno govorico predvsem ob naslednjih trenutnih:

  • Ko vi, ali mimoidoči pristapljate do psa direktno,
  • Ko objemate ali cartate psa,
  • Ko se srečujete z drugimi psi,
  • Ko greste s psom v novo okolje,
  • Ko so vaši psi v družbi majhnih otrok (otrok ne pustimo s psom nikoli brez nadzora, ne glede na to kako vzgojenega psa ali otroka imamo, sploh pa moramo upoštevati in spoštovani osebni prostor psa).

Skozi opazovanje svojega psa v različnih situacijah, se lahko o njih naučimo veliko več, kot smo morda do zdaj mislili, da že vemo.

Samo brez panike! Vsaka komunikacija miritvenega signala iz strani psa, še ne pomeni, da doživlja pes hud stres ali hudo nelagodje. Neupoštevanje takšnega komuniciranja, preizkušanje mej psa, pa lahko hitro pripelje do večje stiske psa in posledično do reakcije.

Grafike: Alfakan inštruktorica Isabelle Stauber