Sprehod je nujno opravilo, saj morajo psi večkrat na dan opraviti potrebo in se razgibati. Vendar se je potrebno zavedati, da mora biti sprehod kot naš čas s psom in ne čas našega psa za učenje neželenih vedenj ali napačno potrjevanje nagonov.Sprehod naj bi izgledal tako,da vodnik izvaja skupne aktivnosti s svojim psom ter z njimi zadvolji vse pasje nagone.Večinoma se sprehodi začno z vlečenjem na povodcu ter laježem psa zaradi vzhičenosti. Nadaljujejo se z ovohavanjem okolice in vseh predmetov, ki jih pes tisti trenutek najde ob poti. Zaključi pa se z zdolgočasenim psom, ki je še vedno želen zabave, saj ni zadovoljil vseh svojih potreb.Zabavo si začne iskati kar sam z grizenjem povodca, skakanjem po ljudeh, pobegom itd.
badge_level1


VSAK PRAVILEN SPREHOD S PSOM BI MORAL VSEBOVATI VSAJ ENEGA OD NASLEDNJIH ELEMENTOV:

  • navezavo psa in lastnika;
  • vaje za izklapljanje okolice;
  • vaje samokontrole;
  • učni proces pravilnih vedenj v urbanem okolju;
  • socializacijo.

Predpogoj za delovni sprehod je, da s pravilnim učnim procesom svojega psa najprej naučimo vse vaje doma, v okolju brez motenj . Šele nato jih lahko pričnemo vključevati na sprehodih.

Svetujem vam, da pred sprehodom izdelate načrt. Pred odhodom od doma si zamislite naloge, ki jih vsakič spreminjajte in nadgrajujte, da ne postanejo psu dolgočasne. Tako pripravljeni boste na sprehodu vašemu psu bolj zanimivi, postal bo bolj pozoren na vas, saj boste zanimivejši od motenj v okolju.

KAKO IZVESTI DELOVNI SPREHOD ?

  1. Na začetku sprehoda psu damo priložnost, da opravi vse potrebe.
  1. Nato pričnemo z nalogami, ki smo si jih predhodno zamislili doma. Najbolje je pričeti s takšnimi nalogami kjer bomo psa rahlo utrudili (skrivanje, odpoklici…), saj bomo lahko ostale vaje, ki zahtevajo čakanje, pozornost ali umirjenost psa, lažje izvedli.
  1. Psa smo rahlo utrudili in sedaj lahko pričnemo z izvajanjem vaj, ki naj bodo kratke in z vmesno sprostitvijo psa. Ne pozabite, da naj bo vaš pes za vsako pravilno vedenje nagrajen, saj bo le v tem primeru želja po sodelovanju z vami rastla.
  1. Če je psu na koncu ostalo še nekaj energije se lahko z njim pravilno poigrate.

*Moj sprehod s psom:

Začnem ga s 5-minutno sprostitvijo psa, kjer mu dovolim, da opravi vse potrebe. Nato nadaljujeva pot proti bližnjemu travniku, kjer pričneva s skrivalnicami. S to vajo pes dobi vzorec, da mora biti pozoren na svojega lastnika in ne na vse ostalo v okolju.  Pot nadaljujeva po poti ob gozdu, kjer izvajava hojo na popuščenem povodcu in ker vmes srečujeva razne sprehajalce, to izkoristiva kot motnjo pri vajah sedi/čakaj ali prostor/čakaj. Tako pes umirjeno leži ali sedi ob mimohodu sprehajalcev, jaz pa se od njega občasno oddaljim. Ker sem od svojega psa zahtevala že kar nekaj samokontrole ter koncentracije, je čas za sprostitev. Izvedem jo tako, da psa pošljem na malo večji drevesni štor, ki ga najdem ob gozdu in zahtevam, da na njem izvede vajo prostor/stoj/sedi. Psa odpokličem in primerno nagradim. Pot nadaljujeva z utrjevanjem hoje na popuščenem povodcu in lovljenjem pozornosti psa name. Nato zaključiva sprehod s sprostitvijo, kjer mu dovolim prosto gibanje na dolgem povodcu z občasnimi odpoklici.

PRIMERI VAJ, KI VELJAJO ZA DOBRO ZAPOSLITEV PSA NA SPREHODU:

  • ODPOKLIC – Poskrbite za preventivo in ga izvajate na dolgem povodcu, saj si boste z njim lahko pomagali, če se pes na vaš klic ne odzove. Pes naj bo za vsak prihod nagrajen.
  • SKRIVALNICE – Če se s svojim psom odpravljate na sprehod v bližnji gozd, je zelo dobra zaposlitev psa z iskanjem. Psu se skrijte za najbližje drevo, grmovje ali ograjo ter ga pokličite, ko vas najde, ga za to nagradite.
  • POŠILJANJE PSA NA RAZNE PREDMETE – Med sprehodom pošljite psa na razne predmete, ki jih najdete v okolici (drevesno deblo, škarpa …) in zahtevajte, da na njih izvede vajo sedi, prostor ali stoj ter ga nato odpokličite.
  • VAJE SAMOKONTROLE – Pri teh gre za sposobnost psa, da zna nadzirati svoja čustva, vedenja ter želje, in da pokaže zmožnost čakanja na željeno nagrado. Tukaj lahko vključujete vaje sedi/čakaj, prostor/čakaj, met žogice (pes ob metu žogice čaka in nato steče ponjo)…
  • HOJA NA POPUŠČENEM POVODCU – S psom se premikajte le takrat, ko je povodec popuščen. Vedno začnite s kratko razdaljo in jo nato postopoma podaljšujte glede na zmogljivost vašega psa.
  • SREČEVANJE Z DRUGIMI PSI – Držite pse na dovolj veliki razdalji in ga s tem naučite kulturnega spoznavanja ostalih psov. Ko vaš pes mimoidočega psa le pogleda, ostaja miren in nadaljuje svojo pot z vami naprej, ste dosegli svoj namen.
  • SREČEVANJE IN POGOVOR Z LJUDMI – Psa naučite, da se mu mimo ljudi splača hoditi mirno in vanje ne sme skakati ali se v njih zaganjati.Ob pogovoru z znanci ali prijatelji zahtevajte, da pes umirjeno sedi in ga za to na koncu primerno nagradite.

OSEM ALFAKAN NASVETOV:

  1. Sprehod naj bo čas, ki ga preživljate s svojim psom in ne čas za klepet s prijateljem ali spuščanjem psa v igro z ostalimi psi.
  2. Pri mladih psih izvajajte kratke sprehode večkrat na dan.
  3. Sprehod začnite s sprostitvijo psa le toliko, da opravi vse potrebe.
  4. Predhodno je potrebno psa vseh vedenj naučiti doma, v okolju brez motenj.
  5. V sprehod vključite učne elemente, ki naj bodo na začetku kratki in jih postopoma podaljšujte.
  6. Nagradite in pohvalite psa za vsako pravilno vedenje ter poskrbite za kontrolo in preventivo (dolg povodec) za preprečitev možnosti delanja napak.
  7. Sprehod zaključite z zadovoljnim psom in nasmehom na obrazu.
  8. Pobirajte iztrebke za svojimi psi.