Pes in avto: KAKO PSA NAVADITI NA VOŽNJO 

V prejšnjem članku ste spoznali, na kakšen način lahko psa prevažate v avtomobilu. Tako da je to zanj in za ostale sopotnike varno. Tokrat pa bomo pogledali, kako psa navaditi na vožnjo, da bo v njej užival.

Čeprav nekateri psi z vožnjo v avtomobilu nimajo težav in ne zahtevajo posebnega navajanja, pa za večino psov to ni nekaj samoumevnega. Zato jih je reba na to ustrezno pripraviti. Na vožnjo z avtom lahko navadite vsakega psa, ne glede na starost. Vendar bo proces potekal bistvene hitreje s psom, ki še ni razvil strahu in odpora do vožnje. Najbolje je začeti že z mladičkom in to vključiti kot del socializacije. Navajanje psa na avto je torej pomemben del učnega procesa, zato se tega lotite še preden se pojavijo težave.

3 najpogostejše napake, ki vodijo v odpor do vožnje, so:

  • Psa vozite v avtu samo takrat, ko ga peljete k veterinarju. Avto psu napoveduje nekaj neprijetnega.
  • Pes v avtu nima ustrezne omejitve (boks, varnostni pas), zato je med vožnjo manj stabilen. Več kot ima prostora, bolj ga premetava, večja je verjetnost, da mu bo slabo. Če bo psu v avtu slabo, se bo vožnji začel izogibati. 
  • Preskakovanje korakov učnega procesa in iskanje hitrih rešitev, predvsem pri psih, ki so že razvili strah pred vožnjo. Ljudje velikokrat zmotno mislijo, da večkrat ko se bo pes peljal z avtom, hitreje se bo nanj navadil. Običajno pa je ravno obratno, z vsako vožnjo se psu strah samo še poveča. Na koncu se avtu ne upa niti približati.

PRVI ZAČETKI

Torej kako psa navaditi na vožnjo? Najprej je treba psu določiti mesto v vozilu. Bo to v prtljažniku s pregradno mrežo? V transportnem boksu? Ali na zadnjih sedežih, pripasan z varnostnim pasom? Šele, ko je prostor določen, nastopi čas, da ga z avtom in vožnjo tudi spoznate. 

Pri mladičkih bo navajanje na avto praviloma steklo zelo hitro. Nekateri boste lahko prve korake celo izpustili oziroma šli skozi ves proces navajanja naenkrat: torej dali psa v avtu, avto prižgali in se odpeljali na krajši izlet. Cilj vožnje naj bo za mladička nekaj prijetnega in zanimivega. Tako se bo vožnje veselil. Čas vožnje nato postopoma podaljšujete. 

Toda pri nekaterih psih ne bo šlo vse tako enostavno. Zato je pomembno, da na začetku vašega psa natančno opazujete. Kako se počuti ob vstopu v avtu in med samo vožnjo. Le tako boste lahko pravočasno prepoznali morebitno nelagodje. V kolikor ugotovite, da se pes v določenem trenutku ne počuti več sproščeno, je to znak, da boste od tu naprej delali bolj po korakih. 

KAJ NAREDITI, ČE SE PES AVTA ŽE BOJI?

V kolikor se pes avta že boji, je zelo pomembno, da ga nanj navajate postopoma. Da ne prehitevate korakov v učnem procesu. To pomeni, da ga začasno v avtu ne boste več vozili (preventiva), in sicer tako dolgo, dokler se v samem prostoru za prevažanje. Torej v boksu, prtljažniku ali sedežu, ne bo počutil povsem sproščeno (učni proces).

Vendar pozor! Preden se lotite odpravljanja strahu pred vožnjo, se morate najprej vprašati, zakaj je psu sploh neprijetno. Pri tem je pomembno tudi natančneje definirati, kaj točno je tisto, kar mu v resnici povzroča težavo: je to prostor, zvok motorja, sama vožnja ali vse skupaj. Šele ko odkrijete vzrok težav, se lahko zareslotite samega treninga.

Naj razložim na konkretnem primeru. 

Težava: Pes se upira skoku v avto. 

Možni vzroki: 

  • Noče skočiti, ker ste ga z dvigovanjem v avto razvadili; 
  • Ne zna skočiti, ker ga tega nikoli niste učili; 
  • Fizično ne zmore skočiti, ker je previsoko; 
  • Ima bolečine, zato se skokom izogiba; 
  • Se upira, ker so boji avta oziroma vožnje.

Učni proces če: 

  • Gre za bolečine, je potreben obisk veterinarja. 
  • Ne zmore skočiti (iz fizičnih ali zdravstvenih razlogov) ga lahko dvigujete ali mu pripravite rampo za lažji dostop do avtomobila. 
  • Ne zna skočiti, ga navajajte na sam skok (začnete lahko izven avtomobila, kjer postopoma dvigujete višino, kamor mora skočiti), delajte vaje za koordinacijo in zavedanje zadnjih tačk. 
  • Je težava strah pred vožnjo, je treba začeti s postopnim navajanjem na avto, da ga bo povezal z nečim prijetnim (obratno pogojevanje).

Ko poznate vzrok težav, lahko pričnete z učnim procesom

Kot vidite, je dobra analiza pred začetkom dela zelo pomembna. Vprašajte se torej, zakaj se vaš pes boji vožnje ali morda celo avta in kdaj točno se je to začelo? Je imel slabo izkušnjo ob prvem stiku z vožnjo (neprimeren transport do novih lastnikov)? Ga na vožnjo z avtom v resnici nikoli niste navajali, ste psa v avtu peljali samo takrat, ko je bilo treba k veterinarju? Je doživel kakšno neprijetno izkušnjo (nenadno zaviranje, hitra vožnja v ovinek, prometna nesreča)? Se je med vožnjo ustrašil kakšnega zvoka, mu je med vožnjo slabo? 

Slabost je eden izmed najpogostejših vzrokov, zakaj se psi, zlasti mladički, ne marajo voziti v avtomobilu. Nekateri to jasno pokažejo z bruhanjem ali slinjenjem, zato pri njih ne bo težko ugotoviti, kje je težava. Toda znaki slabosti niso vedno tako očitni. Imamo pse, ki samo glasno sopejo ali cmokajo. Taki ki se nervozno premikajo po avtomobilu. Ali pse, ki so povsem trdi. Nekateri psi ne pokažejo niti toliko. Zato je včasih težko pravočasno prepoznati, da mu je vožnja neprijetna. Pozorni postanete šele takrat, ko se začne avtu (četudi stoji na mestu) »kar naenkrat« izogibati. 

Nekaj nasvetov, kako psu omiliti slabost v avtu:

  1. Uporaba transportnega boksa. Psa med vožnjo tako ne bo premetavalo, poleg tega nima toliko pregleda nad okolico, kar velikokrat pripelje do slabosti.
  2. Dve uri pred vožnjo psa ne hranite.
  3. Psa pred vožnjo dobro utrudite.
  4. Prve vožnje naj bodo zelo kratke, za končni cilj izberite npr. bližnji travnik, kjer se mu zgodijo prijetne stvari (sprehod, igra, itd.)
  5. Poskrbite za ustrezno zračnost v prostoru, kjer se nahaja pes. Preverite, da ventilacija  oziroma klima doseže tudi prostor v prtljažniku / boksu.  
  6. Na vožnjo ga navajajte postopoma. Če je vožnja daljša, naredite več krajših postankov (priporočljiva je pavza na vsaki 2 uri), da se pes lahko sprehodi, raztegne, sprosti, opravi potrebo, popije vodo.

Predvsem pa ne pozabite, da je vsak pes individuum, kar ustreza enemu, ni rečeno da bo tudi drugemu.

KAKO PSA NAVADITI NA VOŽNJO: UČENJE PO KORAKIH

Cilj treninga je, da se pes vožnje veseli, saj ve, da ji sledi nekaj prijetnega. Če se pes v avtu počuti varno, udobno in prijetno, bo med vožnjo mirno počival. Daljšo pot pa brez težav tudi prespal.

Prvi korak: Navajanje na boks

Če ste se odločili, da boste psa prevažali v transportnem boksu, je prvi korak spoznavanje psa s samim boksom. Svetujem, da to storite izven avtomobila. Najbolje bo, da boks prenesete v stanovanje ali na vrt in ga tam potopoma navadite nanj. Na začetku pustite boks odprt in vanj stresite nekaj koščkov hrane. Nato psu pustite, da gre sam od sebe notri in raziskuje v svojem tempu. Druga možnost je, da hrano zaprete v boks, pes pa ostane zunaj in se trudi priti do nje. Ko je želja dovolj velika, psu odprete boks in mu omogočite, da gre po hrano. Ko se pes v boksu počuti varno in sproščeno ter nima težav z vstopom vanj, začnete s kratkim zapiranjem vratc. Nato čas v zaprtem boksu podaljšujete.

Drugi korak: Boks prestavite v avto (navajanje na prostor v avtu)

V drugem koraku boks prestavite v avto. Zdaj bi moral biti boks že pozitivno pogojevan, zato večjih težav s skokom v avto ne bi smelo biti. Za skok v avto psa na začetku vedno nagradite. Sledi hranjenje psa v avtu (brikete mu lahko tudi stresete po tleh boksa, da jih išče) ali pa mu daste nekaj za žvečit. Če je pes miren, naj bodo vratca od boksa v tem času zaprta. Ko hrano poje, ga povabite ven. 

V drugem koraku torej utrjujete skok (vstop) v avto in navajanje psa na sam transportni prostor. Če ne boste uporabljali boksa, je postopek nagrajevanja enak, le da psa hranite v prtljažniku ali na zadnjem sedežu. 

Opomba: Če imate mladička, starejšega psa ali psa z zdravstvenimi težavami, ga v avto (in iz njega) dvignite. Enako velja za psa, ki zaradi svoje velikosti fizično ni zmožen sam priti v avto. Toda, ko je mladiček enkrat dovolj velik in primerne starosti, ga naučite, da v avto skoči sam. Nekateri psi bodo to storili brez težav, spet druge bo skoka v avto treba naučiti.

Tretji korak: Prižgite motor

Ko se pes v prostoru v avtu počuti prijetno, je čas za naslednji korak, to je navajanje na zvok motorja. Ponovite postopek iz drugega koraka, le da tokat nagrada prihaja ob prižigu motorja. Pes torej skoči v avto, avto zaprete, prižgete motor in psa začnete hraniti. Še lažje bo, če imate pomočnika. Medtem, ko psa hranite, pomočnik prižge avto. Pes se tako navaja na zvok in tresljaje. Avto nato ugasnete in prenehate s hranjenjem. Postopek lahko ponovite ali pa psa povabite iz avta in s treningom zaključite. 

V tretjem koraku utrjujete skok v avto, navajanje na prostor in prižig motorja. Do tu se s psom še ne vozite. 

Četrti korak: Začnite s kratko vožnjo

Ko se pes počuti v avtu prijetno in je ob zvoku motorja povsem ravnodušen, je čas za kratko vožnjo. Na začetku se izogibajte ovinkom. Dovolj bo samo nekaj metrov po dvorišču (posebej za pse, ki so že razvili hudo fobijo). Ali do najbližjega travnika, kjer naredite sprehod in se s psom poigrate. Cilj vožnje naj bo za psa nekaj zabavnega, nekaj česar se res veseli. Če pes npr. obožuje vodo, se lahko zapeljete do bližnjega potočka. Tako bo pes vožnjo povezal z nečim prijetnim.

Peti korak: Čas vožnje podaljšujte

V petem koraku razdaljo in čas vožnje postopoma podaljšujete. V primeru daljše vožnje poskrbite za dovolj postankov. Ne pozabite tudi na ustrezno zračenje. Če ne gre drugače, si lahko na daljši vožnji (npr. odhod na morje) pomagate tudi s pomirjevali; svetujem naravne in predhodni posvet z vašim veterinarjem.

 Psa v toplih dneh ne puščajte v avtomobilu! Če je avto parkiran na soncu, lahko že pri 15 ˚C v ozračju, temperatura v avtu naraste nevarno visoko.

Vsak korak utrjujete toliko časa, dokler pes ni povsem sproščen. Šele nato lahko preidete na naslednjo fazo. Navajanje na vožnjo pri psih, ki so že imeli zelo slabe izkušnje, običajno traja od nekaj tednov do nekaj mesecev. 

ŽELIM VAM VARNO IN PRIJETNO VOŽNJO

Prepričana sem, da lahko s pravim pristopom vsakega psa navadite na vožnjo v avtomobilu. Upoštevajte zgornje nasvete in ne prehitevajte učnih korakov. V kolikor se med treningom vseeno pojavijo težave ali imate psa, ki se panično boji avtomobila že več let, svetujem, da poiščete pasjega strokovnjaka, ki vas bo sistematično vodil skozi proces učenja. Naj bo vožnja za vas in vašega štirinožca varna in prijetna.