Veliko skrbnikov psov začne ob določenem času razmišljati še o enem kosmatincu, saj so mladički nadvse prikupni, zabavni in v družino prinesejo novo veselje. Odločitev za mladička vsekakor ni lahka, razmisliti je potrebno o marsičem, pri odločitvi pa vam je lahko v pomoč tudi naš članek.

 ALI STE PRIPRAVLJENI NA NOVEGA PSA?

Preden se dokončno odločite o nakupu mladička, morate biti prepričani, da boste tako za vašega prvega psa kot za mladička lahko kvalitetno skrbeli. Mladička si ne omislite zato, ker želite, da ima vaš starejši pes družbo, zanj se odločite, ker si ga želite sami. Pri tem pa se vprašajte, če:

  • Imate dovolj časa za vzgojo mladička oziroma mladega psa?
  • Se boste mladičku lahko posvečali tudi individualno?
  • Imate dovolj časa, da boste svojo pozornost še vedno namenjali tudi starejšemu psu?
  • Bo vaš starejši pes sprejel novega pasjega sostanovalca?
  • Bo vaš starejši pes dober vzgled mlajšemu?

 

KDAJ NAPOČI PRAVI ČAS ZA NOVEGA MLADIČKA?

Odločitev o tem, kdaj se boste odločili za nakup novega mladička, je odvisna od vaših želja in možnosti. Pomembno je predvsem to, da je vaš prvi pes že odrasel in vzgojen, torej je bivanje z njim prijetno in brez težav.

Če je vaš starejši pes aktiven v kateri izmed kinoloških disciplin, razmislite o tem, ali boste lahko z njim aktivni tudi po prihodu mladička. Če je vaša aktivnost časovno zelo zahtevna, potem razmišljajte o novem mladičku šele takrat, ko bo vaš prvi pes počasi zaključeval svoje aktivno udejstvovanje na tekmah in prireditvah.

image4155

Premislite o tem, kakšno starostno razliko si želite imeti med psoma. V primeru, da sta psa samo kakšno leto ali dve razlike, boste v zelo kratkem času imeli dva mlada psa, čez desetletje pa dva stara psa. Morda bi vam bolj ustrezalo, da je razlika v letih nekoliko večja. Tako bo vaš starejši pes že nekoliko umirjen, predvsem pa dobro vzgojen, s tem bo bivanje z mladičkom precej olajšano.

 

PRED PRIHODOM MLADIČKA

Pred prihodom vam v branje priporočamo članke :

 

PO PRIHODU MLADIČKA

Po prihodu mladička bo vaša naloga zahtevna, saj ga boste morali vzgojiti in se z njim individualno ukvarjati, poleg tega pa boste vsekakor morali poskrbeti tudi za vašega starejšega psa.

Vse to vključuje :

  •  individualne sprehode prilagojene aktivnosti posameznega psa,
  •  skupne sprehode,
  •  individualno učenje obeh psov,
  •  obiskovanje tečaja za mladičke,
  •  socializacija mladička in
  • seveda še vedno ohranjanje aktivnosti s starejšim psom.

Vaše delo bo od začetka dvojno, saj je za mladička izjemnega pomena, da svet spoznava tudi brez svojega pasjega cimra. Razviti mora svoj lasten značaj in se naučiti sam znajti v širnem svetu (seveda z vašo pomočjo).

V prvem letu boste skupaj z mladičkom na novo spoznavali svet, ga učili pravil sobivanja in vedenja v urbanem okolju ter ga pripravili na vaše skupno življenje. Če boste postavili dobre temelje, boste lahko nadaljnja leta uživali v družbi obeh psov in se brez skrbi podajali na skupne sprehode ter izlete.